Choď na obsah Choď na menu

Projekt Moja rastlinka

V šiestom ročníku na hodinách biológie sa žiaci venujú prevažne poznatkom z ríše rastlín. Spoznajú stavbu ich tela, ktoré rastliny sú chránené, jedovaté, liečivé a ktoré nám zasa spestria domácnosti.

      Počas druhého polroka žiaci vykonávajú dlhodobé pozorovanie izbovej rastlinky. Typ rastliny si zvolia na základe vlastných možností. Naštudujú si jej slovenský a latinský názov a akým spôsobom sa o ňu starať. Hneď počas prvej hodiny si vytvoria menovku s latinským, slovenským názvom a svojimi údajmi. Do pozorovacej tabuľky zaznačia zistené informácie o rastlinke a zaznamenajú prvé pozorovanie . Počas nasledujúceho obdobia( približne štyri mesiace) postupujú v starostlivosti o rastlinu podľa návodu. Polievajú ju, čistia listy, prekyprujú pôdu, hnoja, presádzajú. Sledujú ako rastlina rastie, kvitne, či sa jej darí. Z každého pozorovania v rámci hodín biológie vykonávajú zápis. Na základe vlastnej skúsenosti a po konzultácii s vyučujúcou menia podmienky starostlivosti v prípade ak rastlina neprospieva.

     Cieľom tohto projektu je rozvinúť u žiakov schopnosť pozorovať, výsledky pozorovania zaznamenať a vyvodiť záver. Žiaci pochopia akým spôsobom je potrebné sa o rastlinu starať, zmeniť podmienky, aby sa rastline darilo. Na konci projektu budú triedy vyzdobené množstvom rastlín, ktoré sa líšia od prvého pozorovania nielen veľkosťou, ale aj krásou.

 

Mgr. Lucia Brezniaková

 

Náhľad fotografií zo zložky Projekt Moja rastlinka