Choď na obsah Choď na menu

Rozhlasová relácia k Svetovému dňu zvierat

Milí spolužiaci, 4. október bol ustanovený európskou konferenciou ekológie vo Florencii za svetový deň zvierat.

Prečo aj tento rok cez víkend patril na celom svete zvieratám? Všetky zvieratá hoci nevedia svoje pocity a potreby formulovať do slov, majú ako každá živá bytosť právo na citlivé zaobchádzanie. Milióny z nich sú uväznené vo veľkochovoch, za mrežami klietok, za bránami laboratórií, či na krátkych reťaziach.

Veľmi veľa druhov vymrelo už veľmi dávno, pretože sa neprispôsobili novému prostrediu. Je to normálny proces. Približne od roku 1600 sa však vymieranie zvierat rapídne zvýšilo kvôli zásahom človeka. Loví pre radosť, vzrušenie a počet zabitých zvierat prevyšuje jeho životné nároky. Množstvo druhov je vďaka človeku na pokraji vyhynutia.

     Preto je našou povinnosťou prinavrátiť rovnováhu do prírody, žiť s ňou v súlade. Chráňme všetky zložky prírody, aby sme nenarušili  prirodzené prostredie živočíchov. Pomáhajme zvieratkám počas zimy, milujme a starajme sa s láskou o svojich domácich maznáčikov.

     Tento rok si aj na našej škole pripomenieme Svetový deň zvierat vyhlásením školských súťaží pre všetky vekové kategórie. Pripomeňme si ich nevinnosť a priateľskosť a možno sa zamyslíme viac nad svojím konaním.

Milí spolužiaci prevetrajte svoje fotoaparáty, ceruzky a vedomosti. Čaká na Vás súťaž na tému Zvieratá našimi očami. Môžete sa zapojiť do troch kategórii,. Výtvarná, vedomostná a fotografická. Stačí iba preštudovať si podmienky súťaže umiestnené v od piatka na nástenke pred šatňami na druhom stupni, splniť ich a výhra je  takmer zaručená. Svoje príspevky doneste do biologického kabinetu Mgr. Lucii Brezniakovej. Neváhajte a zapojte sa.

      Posledný oznam sa týka našich mladých biológov. Krúžok mladí biológovia začína svoju činnosť dnes o 14.00 hodine. Mgr. Brezniaková prosí žiakov, aby počkali v priestoroch šatne.

      Všetkých, ktorým nie je život zvierat ľahostajní , prajú z Jahodníckeho štúdia pekný deň    

PaedDr.Jurisová, Mgr. Brezniaková