Choď na obsah Choď na menu

Organizmus v mojom okolí

      Takmer každý náš žiak má v domácnosti zviera, ktoré mu spríjemňuje život. Starostlivosť o zviera prináša so sebou nielen zábavu, ale aj kopu povinností. Zviera musíte odčervovať, navštevovať s ním veterinára, zvoliť vhodnú a primeranú stravu, zabezpečiť pitný režim a dopriať mu dennodennú prechádzku na čerstvom vzduchu. Zviera sa vám odvďačí za starostlivosť láskou a oddanosťou.

       Naši žiaci  šiesteho ročníka sa mali zahrať na výskumníkov a písomne zaznamenať vo forme posteru dlhodobé pozorovanie domáceho zvieraťa. Stačilo už iba splniť podmienky , ktoré sme im zadali a jednotka bola istá. Príklady najkrajších prác si môžete pozrieť  vo fotogalérií a pod článkom.

  Mgr. Lucia Brezniaková

Učiteľka biológie

Zakrslý Teddy králik

      Zvieratko, ktoré idem opisovať, je zakrslý králik, plemena Teddy. Je to veľmi milý domáci miláčik. Vlastnili sme ho so súrodencami, ale bohužiaľ nás tento rok opustil. Jeho meno bolo Bambi. Meno sme mu vymysleli so súrodencami. Bol to živočích, stavovec, cicavec.

      Narodil sa 16.3. 2012 v Martine. Rodičia nám ho kúpili od pani zverolekárky. Domov sme si ho doniesli ako sedemmesačného, dovtedy bol pri svojej mamičke. Bol to samček.

      Plemeno Teddy bolo vyšľachtené vo Veľkej Británii. Zajačiky tohto plemena sa vyznačujú krásnou a hebkou kožušinkou dlhšej srsti. Ten náš ju mal sivobielu a zbožňoval česanie.

      Priemerný vek dožitia týchto králik je 4-8 rokov. Priemerná hmotnosť je 1-1,5 kg.

      Keď bol maličký, bol plachý a bál sa. Neskôr si nás obľúbil. Jeho miestom na bývanie bola veľká klietka. Jej súčasťou bol aj domček, miska na žrádlo, napájačka na vodu, senník, kamenná soľ a záchod s peletami, ktorý sa rýchlo naučil používať.

      Čo sa týka stravy zajkovia sú citliví na to,  čo zjedia. Sú to bylinožravce, preto im stačí kvalitné seno, zrno a  čistá voda. Toto musia mať stále! Ráno a večer sme mu pridávali za hrsť granúl pre králiky. Zajko by zjedol hocičo, takže treba dávať pozor, aby sa neprejedol. Na jedlo si privykol postupne. Miloval púpavové listy a ohrýzanie konárikov, čím si zároveň obrusoval zúbky. Raz za čas sme ho potešili nejakou dobrotou z chovproduktu.

      Veľmi rád behával a hopsal po celom byte, museli sme však dávať pozor, aby si neublížil, nepohrýzol káble alebo sa nezapotrošil za nábytok. Keď podrástol, kúpili sme mu vodítko a chodievali sme s ním vonku na výbeh. Rád sa vyhrieval v tráve na slniečku.

      Cudzích ľudí, a hlavne zvieratiek, sa veľmi bál. Vtedy sa skryl do svojho domčeka alebo sa bránil hryzením. Hrýzť zvykol aj keď už bol veľmi hladný, zvyčajne ráno, kedy nás budil hlasným búchaním do klietky.

      Medzi ďalšiu starostlivosť o zajačika patrí tiež každoročná návšteva u zverolekárky, očkovanie a tiež pravidelné prestrihávanie pazúrikov a česanie srste.

      Medzi zážitok s našim Bambim isto patrí naháňačka okolo celej chaty, keď sme ho nechali bežať pri nás na tráve a on sa z ničoho nič rozutekal. Celá rodina sme ho naháňali. Dal nám teda riadne zabrať. Ešte dlho sme sa na tom zabávali.

      Bol to veľmi milý spoločník, ktorého sme mali veľmi radi a na ktorého nikdy nezabudneme.

                         Simonka Senková( žiačka 6.B triedy)

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Organizmus v mojom okolí