Choď na obsah Choď na menu

Deň Zeme 2012

29. 5. 2012

 

    22. apríla si na celom svete ľudia pripomínajú význam planéty Zeme a potreby ochrany životného prostredia. Medzinárodný Deň Zeme sme tento krát prežili na našej škole 20.apríla so zameraním  na planétu Zem. Tento rok sa koordinátormi aktivít stali žiaci 8.B triedy pod vedením pani učiteľky Brezniakovej.
       Hneď počas prvej hodiny si žiaci mali možnosť precvičiť zručnosť a kreativitu tvorbou trojrozmerného modelu planéty Zem. Stačilo iba z ľubovoľnému materiálu novou metódou vytvoriť model Zeme. Žiaci tak využili staré lopty, balóny a vzniklo nám množstvo zaujímavých podôb planéty.
     Počas dvoch nasledujúcich hodín sa žiaci vydali na zaujímavú cestu areálom školy, kde na nich čakalo 14 disciplín. Na takmer každom stanovišti mali možnosť získať body splnením športových aktivít. Tým, ktorým sa to nepodarilo, si mohli nahradiť body zodpovedaním teoretických otázok o planéte Zem. Náročnosť úloh bola odstupňovaná podľa ročníkov. Svoje poznatky a šikovnosť si mohli žiaci otestovať na stanovištiach: Nad žeravou lávou, Až do stredu Zeme, Rekordy neživej a živej prírody, Ako Michael Jordan, Rozlámaná zem, Po zemskom povrchu, Znečistená planéta, Útokom na bránku atď.
 
    Po splnení všetkých disciplín sa triedy vybrali v nasledujúcich hodinách do okolia školy a zapojili sa spoločne do výzvy Ministerstva životného prostredia vyzbieraním odpadkov po ceste. Takto sme pomohli Sídlisku ľadoveň a nášmu areálu znova sa zazelenať.
 
     V závere dňa na naše deti čakalo túžobné vyhodnotenie súťaže o najúspešnejšiu triedu tohto dňa. Ocenené triedy získali maxipizzu a krásne praktické ceny, ktoré im dúfame spríjemnia štúdium na škole.
 
1.       miesto : 7.C ( maxipizza+ nástenné hodiny)
 

2.       miesto: 9.C ( maxipizza+ nástenné hodiny)

 

3.       miesto: 9.A ( maxipizza+ izbová okrasná kvetina)

 
   Pokiaľ sme my plnili rôzne športovo-teoretické aktivity 20. apríla, o týždeň sa žiaci 7.C a 3.C zúčastnili martinského Dňa Zeme organizovaného firmou Brantner. Z odpadového materiálu tvorili žiaci prvého stupňa model rastliny a žiaci druhého stupňa zasa maskota separovania. Neumiestnili sa síce na ocenených miestach, ale hrdo obhájili česť našej školy.
 
    Aj tento rok sa nám potvrdilo, že žiaci obľubujú aktivity realizované na Deň Zeme. Čakajú, čo im každý rok na tento deň pripravíme, kto bude koordinovať aktivity na stanovištiach a aké ceny ich budú čakať tento krát. Počas tohto dňa sa vždy dobre zabavíme, zašportujeme. Popritom sa však aj niečo naučíme a uvedomíme si, že sa stále oplatí ochraňovať životné prostredie.
 

 
 

Mgr. Lucia Brezniaková